ERCO Lighting AS til Eliaden 2020
4. april 2019

Eliaden utstiller WAGO har levert prefabrikert styringsteknologi på The Hub

WAGO Pluggbart kablingssystem i Oslos nye storhotell med 810 rom. Fra venstre: Stein Olav Grasdalen og Øystein Halvorsen hos Wago. Foto: ITBaktuelt/PH

«

Eliaden utstiller WAGO har levert prefabrikert styringsteknologi på The Hub 

Prefabrikkert styringsteknologi: -Dette er et av de største prosjektet vi har hatt. Vi har vært med på å installere pluggbare systemer i mange hoteller,  The Hub i Oslo sentrum har 810 rom fordelt på 50 000 kvadratmeter. Da snakker vi om en betydelig størrelse, sier Stein Olav Grasdalen i WAGO til ITBAktuelt.no. 

«Når Clarion Hotel The Hub åpner i 2019 vil hotellet bli en arena for hele Oslo, hele landet, hele verden!»,sa Petter A. Stordalen til Hotellmagasinet i mars 2017. Nå to år senere har han fått sin drøm oppfylt. The Hub har åpnet dørene for gjester, og disse møter et elegant hotellinteriør; alt fra resepsjon, til 24 møtelokaler, fitness- og velværeavdeling, restauranter, barer og rom.

Men det gjestene ikke ser, er den kjempestore installasjonen av pluggbart kablingssystem som sørger for forbindelse til alt av belysning, brytere, stikk og styringskomponenter.

Det opprinnelig Hotell Viking som ble bygget til Vinterolympiaden i Oslo i 1952, har vært igjennom mange ombygninger, utvidelser og teknologiskifter gjennom sine 66 år.

Salgssjef Stein Olav Grasdalen hos WAGO sier at han ikke kan huske at Wago har vært med på en større jobb enn fornyingen som dette sentrale hotellet har vært igjennom.

-Bare i løpet av 2018 og hittil i 2019 har vi deltatt i 15 – 20 hotellprosjekter, fra Tromsø i nord til helt sør i landet, både nybygg og rehabilitering. Hotellprosjekter med 400 rom er stort, 200 til 300 er mer vanlig, sier han, og puster ut etter jobben med 810 rom.

Øystein Halvorsen er prosjektleder Pluggbart Kablingssystem og har hatt ansvar for prosjektet. Han kan fortelle at til The Hub har WAGO levert over 1400 spesialtilpassede systembokser for romautomatikk med tilhørende pluggbar kabling til alle hotellrom og fellesarealer.

Effektiv montering av prefabrikkert styringsteknologi

-I alle fellesarealer har vi levert kabling med avgreningsblokker til både lys og stikkontakter. For å gjøre det enklere og mer effektivt for elektrikerne, er alle lamper levert med ferdig montert kabel og plugg, forteller han.

-På hotellrommene har vi i samarbeid med installatøren kommet frem til en prefabrikkert løsning med pluggbart kablingssystem og to stykk fordelingsbokser, én for lys og stikk, og én for VAV. Kablene er spesialtilpasset i ønsket lengde. Systemboksene har pluggbare inn-og utganger som er tydelig merket med koder for å unngå feil, samt gjøre det raskt og enkelt for montører å plugge det sammen, avslutter Halvorsen.

For WAGO begynte det med installasjon av pluggbart for lys i et kontorbygg. Så utviklet dette seg for hoteller, og butikker, idrettshaller osv.

-Wago har i over 10 år skreddersydd og tilpasset løsninger for kundene med pluggbart kablingssystem og spesialtilpassede system-/sonekontrollbokser. Vi har lang erfaring med å prosjektere alt fra små rehabiliteringsprosjekter til større prosjekter, slik som butikklokaler, hoteller, næringsbygg, skoler, sykehus og cruisebåter, fastslår Grasdalen.

-I prinsippet passer dette overalt hvor det er føringsveier, sier han.

Utfordring er korte byggetider

Halvorsen understreker at i de fleste store prosjekter er det en utfordring med korte byggetider, mange endringer underveis og at det er flere leverandører involvert.

-Prosedyren ved oppstart av et prosjekt er at jeg lager løsningsforslag for installatøren. Men det første prosjektutkastet blir sjelden den endelige løsningen. Det kommer alltid endringer underveis. Da er det viktig at vi kan snu oss raskt, men allikevel holde tidsfrister og de krav som er satt.

-Ofte kommer det endringer like før vi er ferdig med prosjekteringen og er klare for produksjon, det skaper utfordringer. Det kan for eksempel være at byggherren ser nye behov helt imot slutten av prosjektet

-For oss er det blitt en styrke at vi har gjort dette mange ganger. Vi er forberedt på at noe skjer, og kan da løse utfordringen, forsikrer han.

Et annet spennende eksempel på et hotellprosjekt er Britannia i Trondheim fra 1870 som har 257 rom, dette hotellet er renovert og åpner igjen i april i år. Også er er det WAGO pluggbart kablingssystem og prefabrikkerte systembokser.

-En stor og spennende jobb, mener Grasdalen.

Vi gleder oss til å se WAGO på Eliaden 2020! 

Kilde: ITBAktuelt.no