Bringer vannsikring inn i smarthjemmet

Bringer vannsikring inn i smarthjemmet

Foto: Elektro 247

Eaton kan nå også tilby vannsikring som en del av smarthusløsningen. Øystein Engebretsen, leder for forretningsutvikling i Eaton Norge, kan fortelle om god respons på lanseringen under Eliaden, sammen med ventilleverandøren Danfoss skriver Elektro 247.

– Vi kombinerer det beste fra elektro- og VVS-verdenen og tar vannstoppventiler inn i smarthusteknologien. Responsen var meget god da vi lanserte løsningen under Eliaden, sier Øystein Engebretsen, leder for forretningsutvikling i Eaton Norge.

Eatons xComfort-løsning forenkler installasjon av betjeningsutstyr for belysning, varme solskjerming, elektriske apparater, ventilasjon og mer – og en ny eller eksisterende bolig kan enkelt oppgraderes til et smarthjem. Nå har selskapet inkludert automatisk vannstopp i porteføljen. 

– Dette er en vannstoppløsning med industriell kvalitet fra Eaton og Danfoss i samarbeid. Funksjonen er en del av den faste elektriske installasjonen, ikke en pluggbar enhet, og er skjult montert med veggboks med 230V nettforsyning, utgang til magnetventilen slik at du styrer den direkte. I tillegg har du en inngang til vannsensoren som gir automatisk vannstopp. Løsningen er svært robust, designet for å leveres fra elektriker med samsvarserklæring og som en del av den faste installasjonen.

Inn på rørleggerens domene

Vannsikring har tradisjonelt vært røreleggerens domene, hva er årsaken til at dere har tatt steget inn i dette markedet? 

– Det er todelt; både på grunn av økende etterspørsel, samt at vi ser det som en mulighet for elektrikeren til å ta litt større del av dette markedet. Vi ser at smarthjemteknologi begynner å standardiseres, og ser på vannstopp som en viktig brikke i dette. Hvorfor skal det da ligge på siden av smarthusleveransen i stedet for å være en naturlig del av det, spør han retorisk. 

Saken fortsetter under bildet:
Eaton xComfort Water Guard - Universal (2)-2b.jpg
Slik ser innpakningen ut 

– Man kan utvide vannstoppen til å bli smart med xComfort Bridge, slik at du kan få varsling i appen dersom det skjer vannlekkasje. Og du kan styre og kommunisere med den  i appen, på lik linje med lys, varme, solskjerming etc, slik at den blir en integrert del av smarthusløsningen- levert av elektriker  med tilhørende samsvarserklæring.

– Om du er bortreist og vil ha ekstra sikkerhet, kan du skru av vanntilførselen via smarttelefonen. Og skru på når du er på vei hjem eller til hytta. Denne løsningen vil tilføre xComfort en ekstra dimensjon. 

Den gode responsen under lanseringen på Eliaden gir dem stor tro på at mange installatører vil ta det i bruk når de skal tilby og bygge smarthjem. Dette er samspill fra to håndverksfag som jobber sammen med et felles mål om å få ut teknologi som allemannseie. Vi skal levere den komplette infrastrukturen med høy kvalitet for den faste elektriske installasjonen, understreker de.

Glad for å bli valgt av Eaton

Danfoss har lang erfaring med vannsikring i det norske markedet, og produserer ventiler på bestilling til en rekke aktører. Stian Aspelund, Key Account Manager for vannsikringsprodukter og Bjørn Prøsch Meier, Reital Sales Manager, synes det både er spennende og et kvalitetsstempel når Eaton anbefaler nettopp deres ventil til sitt vannsikringssystem. 

– Sammen har vi  en TG (Teknisk Godkjenning)  fra SINTEF, som har godkjent vår ventil sammen med Eaton sitt system, sier de.  

Saken fortsetter under bildet:
Danfos  Aspelund og Meier.jpg
Bildetekst: Stian Aspelund, Key Account Manager for vannsikringsprodukter og Bjørn Prøsch Meier, Retail Sales Manager, synes det både er et kvalitetsstempel når Eaton anbefaler nettopp deres ventil til sitt vannsikringssystem.

– Løsningen er litt annerledes enn hva man er vant til, da det blir to leverandører og to produkter inn mot grossist, ikke én felles pakke. Her må man med andre ord plukke med seg elektronikken fra Eaton og ventilen fra Danfoss. Planen er å få dem ved siden av hverandre på hylla, slik at det er enkelt for rørlegger og elektriker å plukke produktene med seg. 

– I tillegg vil produktene nå være tilgjengelig også hos elektrogrossist i tillegg til rørgrossistene.

Forhåndsgodkjent

Aspelund forteller at Danfoss nå slipper en nyhet i ventilserien i Norge som er forhåndsgodkjent for hele det europeiske markedet. 

– Våre ventiler har lenge vært brukt i vannsikringsapplikasjoner, og kontinuerlig i den reisen så har vi gjort endringer for å bedre funksjonaliteten og sikkerheten. Ventilen vi nå lanserer er utført i ECO Brass og har lavt blyinnhold i henhold til ROHS direktivet. Det er også gjort innovative endringer i ankeret som har økt korrosjonsbestandigheten. Det forhindrer at den setter seg fast, men vi anbefaler at den mosjoneres en gang i døgnet for å få bevegelighet. Mosjoneringen skjer automatisk, og du kan selv velge tidspunkt for når det skal skje. 

Eaton testet flere motor og magnetventiler  innen de valgte Danfoss sine magnetventiler  som en komplett løsning med TG fra SINTEF, som de ser på som en stor anerkjennelse. Aspelund understreker samtidig at de er en komponentleverandør som ønsker konkurranse i markedet på vannsikring. 

– Så vi låser oss ikke til noen, alle kan bruke våre ventiler i sine applikasjoner. Men selvsagt er det veldig hyggelig at Eaton ser på oss som det beste alternativet. Vannsikring har jo vært rørleggeren sitt oppdrag, som deretter har leid inn en elektriker for å kople stikk-kontakten. Nå kan endelig elektrikeren også kjøpe systemet og leie inn rørlegger for å sette inn ventilen. At dette åpner for en nytt marked, synes vi er veldig spennende!

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.