Flere jenter til telekom

Flere jenter til telekom

Monica Aasen fra Jenter og Teknologi i sving Foto: Sørlie Media

Telekombransjen trenger flere folk, og bransjen trenger flere jenter. Telekommontør Tora Holen i
Eltel er en god rollemodell og forteller om sin vei inn i yrket på fagmessen Eliaden utenfor Lillestrøm
denne uken. Hun er invitert med av NHO-prosjektet Jenter og Teknologi.

Det er like mange gode grunner til at teknologi- og yrkesfag passer for jenter, som at det passer for gutter.

Events hver dag

På fagmessen Eliaden på Lillestrøm utenfor Oslo yrer det av liv tre hele dager til ende denne uken, når alle fagområder i den elektrotekniske bransjen er samlet. Prosjektet Jenter og Teknologi har daglige events der jenter fra ungdomsskoler og videregående skoler er invitert for å bli kjent med mulighetene innen teknologi og yrkesfag.

God stemning under Jenter og Teknologi sitt foredrag Foto: Sørlie Media
God rollemodell

Det er like mange gode grunner til at teknologi- og yrkesfag passer for jenter, som at det passer for gutter. Rollemodeller som Tora bidrar til å informere, inspirere og invitere flere jenter til å vurdere yrkesfag.

Tora Holen fra Eltel forteller om sin vei inn i yrket som telekom-montør.

Mange muligheter

– Da jeg gikk på ungdomsskolen visste jeg ikke hva jeg ville bli. Det eneste jeg visste var at jeg ikke ville lære mer språk. Så ble jeg presentert for
yrkesfag og tenkte at det kunne passe for meg. Jeg undersøkte først om dører ville lukkes, og fant ut at med muligheten for eventuelt påbygg ville ikke det være tilfelle. Dette var viktig for meg å få sjekket ut.

-Jeg tok elektro yrkesfag, som nå forresten er døpt om til elektro- og datafag. Videre fikk jeg jobb som lærling hos Eltel, og fikk prøve meg på diverse oppgaver. Da fant jeg ut at dette er et yrke jeg liker godt og passer godt til. Jeg har tatt fagbrev telekommontør, og nå er jeg i gang med elektrikerfagbrev. Jeg liker variasjonen, å jobbe mye ute, det er alltid noe å lære og arbeidsmiljøet er godt. Det eneste jeg kan ønske meg, er flere jenter som kolleger, ler hun.

Møter jenter på deres premisser

Jenter og Teknologi møter jenter på deres premisser når de arrangerer eventer for teknologi- og yrkesfag. Myter som at fagene passer best for gutter, at det er lavtlønnsyrker og at valgmuligheter begrenses, blir imøtegått med klare fakta. Det var mange blant publikum som ikke visste at med påbygg kan man gå rett fra yrkesfag til ingeniørutdanning.

Tora Holen og Monika Åsen, prosjektleder i NHO-prosjektet Jenter og Teknologi
Godkjent lærlingebedrift

-Eltel er godkjent lærlingebedrift, og som en av de største entreprenørselskapene innen tekniske telekomtjenester i Norge, er vi et godt eksempel på de mange mulighetene fagene våre omfatter, sier Thor-Egel Bråthen, administrerende direktør i Eltel.

-For de av våre montører som etter en stund ønsker seg andre oppgaver, kan f.eks. det å gå over til å jobbe som prosjektleder være en mulighet.
Vi legger også vekt på intern opplæring og kompetanseheving i takt med den teknologiske utviklingen og hvordan behovene våre endres når samfunnet digitaliseres mer og mer, avslutter Bråthen.

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.