Fiskegarn blir brytere og stikkontakter

Fiskegarn blir brytere og stikkontakter

ELKO tar klimagrep: Det nye elektromateriellet er laget av plast samlet inn fra havet. Havplastkolleksjonen kommer i første omgang i sort og inngår i produktserien ELKO Plus

Som første leverandør i bransjen lager ELKO elektromateriell av havplast.
– Et første, lite steg som forhåpentligvis vil føre til at flere i bransjen følger etter, sier Marlene K. Haagensen, markeds- og kommunikasjonssjef i ELKO.

ELKO har levert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell til det norske markedet i over 75 år. Hittil har den synlige delen av materiellet bestått av «jomfruplast», men nå tar de som første leverandør i verden i bruk resirkulert havplast når de lager stikkontakter, brytere og rammer.

– Vi påstår ikke at vi kommer til å redde verden med dette, men ett sted må vi starte. Derfor har vi tatt tak i den bestanddelen av produktene våre som kan skiftes ut med resirkulert plast uten at det går på bekostning av brannsikkerhet og andre krav som stilles til elektromateriell, sier Marlene K. Haagensen, markeds – kommunikasjonssjef i ELKO.

I tillegg er både plast og lim fjernet fra produkt-emballasje, si at produktene leveres pakket inn i brettet papp.

Kommer i sort

Det er inngått en samarbeidsavtale med det globale selskapet DSM, som står for innsamling av forlatte fiskegarn utenfor India. Det er tidligere anslått at 640 000 tonn fiskegarn blir forlatt i verdens hav årlig og dermed utgjør et enormt miljøproblem.

-Ambisjonen er å lage andre produkter i vårt sortiment av havplast på sikt, men så lenge elektromateriell hovedsakelig er laget av resirkulerte fiskegarn i ulike farger, lar det seg ennå ikke gjøre å produsere dette i hvitt, sier Haagensen.

Kan kombineres

Hun forteller at brytere, stikkontakter og rammer i havplast på avstand vil se helt like ut som de eksisterende i ELKO Plus i sort. Dermed kan boligeiere som skal pusse opp deler av hus eller leilighet velge det miljøvennlige alternativet, i kombinasjon med brytere og stikkontakter i andre deler av boligen.
Studerer man produktene på nært hold vil man se at det er gravert inn et lite bølgesymbol på produktene i havplast-serien.

-Vi vet at mange entreprenører, elektrikere og boligeiere er opptatt av bærekraft. Nå får de mulighet til å velge elektromateriell som er miljøvennlig, og ambisjonen er som sagt å utvide den delen av sortimentet som kommer i havplast etter hvert, sier Haagensen.

Hun understreker at ELKO ikke vil oppfordre entreprenører, elektrikere og boligeiere til å skifte ut eksisterende materiell som fungerer, da dette vil bidra til unødvendig avfall. Haagensen sier at det først og fremst er ved nybygg, rehabilitering og oppussing at ELKO håper det miljøvennlige alternativet blir valgt.

Mer informasjon finner du på ELKO

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.