Ølbrygging med Wago PLS-er
Industriell øl-produksjon i garasjen
PLS-er er sentrale i automasjons-anlegg, ofte i store industrielle produksjonslinjer.
På Wago sin stand kunne du få høre om hvordan de også egner seg for småskala produksjon – som for eksempel hjemmebrygging av øl.
Først publisert i AMNYTT
Eliaden: Et eget hjørne på standen var dedikert Thomas Sandberg, mannen bak The Hop Rod Garage. Det må betegnes som et
mekka for teknisk interesserte bryggere. Her snakker vi stål, tri-clamp og stor grad av automatisering.
Sammen med Terje Rossbach Sannerholt har han startet The Devil Project hvor de kombinerer sine interesser i ølbrygging og
heavy metal.
The Hop Prod Garage sitt motto er ”Overkill by default”. Thomas innrømmer at han er en nerd på området – og at hjemmebrygging av øl kan settes opp enklere.
– Jeg har alltid vært interessert i duppeditter og IoT. Da jeg begynte med ølbrygging var det kamerat av med som jobber på Wago som lurte på om jeg ikke skulle prøve noe skikkelig utstyr. Selvfølgelig ville jeg det. Nå kan du si jeg har et smarthus med integrert bryggeri.
Nå kan du si jeg har et smarthus med integrert bryggeri.
Stort spenn i anvendelse
Wago leverer PLS-er til olje og gass, maritim, byggautomasjon og energi.
– Etterhvert har det kommet mange aktører som kan levere gode standard PLS-er, det er softwaren som vil gjøre forskjellen. Hvordan vi kan bidra til at kundene kan integrere PLS-ene med it-systemene blir viktig for at de skal kunne ute god support til sine kunder, sier daglig leder Leif Midbøe i Wago Norge. I The Hop Rod Garage finner du PLS-styringer, skjermer, rekkeklemmer og sensorikk. Programmene er basert på åpne kilder.
– Det er et stort spenn i anvendelse av våre produkter. I Frankfurt står det et stort kontorbygg der det er koblet samme 1000 PLS-er fra Wago i et nett. Her har vi en entusiast som bruker noen få PLS-er til testproduksjon av øl i en garasje, sier Midbøe.
Automatisert optimalisering
Thomas jobber til daglig med automasjon og forbrukerteknologi. Når han ikke setter opp produksjonslinjer for øl eller spiller tungmetall, er han leder kjerneteam sky i Fremtind.
– Jeg synes det er spennende å se hva du kan få til med Integrasjon av it-systemer og PLS-styringer. Vi har prøveproduksjon i garasjen der vi optimaliserer prosessen for en batch. Så vil et mikrobryggeri produsere ølet.
– Jeg bruker BrewPi Spark 3 som sender data til en Raspberry Pi. Der tar jeg opp et browser-basert kontrollpanel med grafer. All programvaren er open source, sier Thomas. The BrewPi Spark 3 er en temperaturkontroller som kan kontrollere din øl- eller vin-fermentering med en nøyaktighet på 0,1 °C. Raspberry Pi kobles opp mot hjemme-nettet og fungerer som sentral webserver for BrewPi.
Sandberg holdt i løpet av messedagen et par foredrag – det var mange som gjerne ville plukke opp noen tips for hjemmebrygging. Og de lot seg imponerer av oppsettet.
The Devil Project produserer øl som er å få kjøpt på Vinmonopolet. På messen fikk vi smaksprøver fra det djevelsk gode ølsettet Ghost, en ale med masse aroma. Denne blir brygget med kveik for at du skal få et raskere ferdig øl – og for at du kan brygge det oftere. Om det blir bedre øl med et så avansert oppsett er ikke sikkert – men du får den samme kvaliteten hver gang. Med sensorer og automatisert styring får du en mye mer stabil produksjon. Det fine med automasjon er at resultatet blir likt hver gang, sier Thomas.