Eliaden blir Frebers viktigste arena i 2024: Vil løfte fram det nye konseptet Rescue Charger

Eliaden blir Frebers viktigste arena i 2024: Vil løfte fram det nye konseptet Rescue Charger

- Eliaden blir vår viktigste arena i 2024, og alle våre tre satsingsområder skal få lov til å skinne disse dagene, sier daglig leder Christin Lian.

Freber Elektronikks nyutviklede nødstrømløsning Rescue Charger blir en del av selskapets utstilling under Eliaden 2024.
– Men alle våre tre satsingsområder skal få lov til å skinne disse dagene, lover daglig leder Christin Lian.

Freber Elektronikk ble etablert i 1984 og er et heleid norsk selskap med hovedkontor i Drammen. Kjernevirksomheten er rådgivning, skreddersydd design av løsninger for energilagring, batteriløsninger, elektronikk-komponenter og spesialkabler. Selskapet har et stort fokus på energieffektivisering, bærekraft og innovasjon.

Freber har vært representert på Eliaden tidligere, men det er første gang selskapets ansatte deltar. Christin Lian tiltrådte lederstillingen 1. januar 2023, og har lang erfaring fra teknologi og ledelse innenfor flere innovative bransjer. Blant annet har hun flere års erfaring i ledende stillinger i ELKO og Kongsberg Gruppen. Nå gleder hun seg til å vise besøkende og andre utstillere hvem Freber er og hva de kan tilby markedet.

– Eliaden blir vår viktigste arena i 2024, så vi legger stort fokus på å bli mest mulig synlige. Vi startet planleggingen tidlig og vil presentere våre produkter og tjenester innenfor energilagring, elektronikk og batterier.

Nødstrøm til busser

Rescue Charger er en kompakt mobil batteribank for nødlading av elektriske kjøretøy – spesielt beregnet på elbusser som går tom for strøm vinterstid. At behovet er stort, har vi fått mange eksempler på gjennom media i de ekstreme kuldeperiodene deler av landet har vært preget av denne vinteren. Løsningen er tatt frem som et felles prosjekt mellom EKODA i Austevoll og Freber i Drammen.

– Rescue Charger kan levere 50kW ladeeffekt og brukes mot kjøretøy som har CCS2. Systemet er montert i et eget skapsystem som lett kan plasseres i en varebil og leverer nødstrøm dit du måtte ha behov for det. Hensikten med Rescue Charger er selvsagt ikke for å lade kjøretøyene fullt opp i nødstilfellet, men å gi dem nok energi til at de kommer seg til en ladestasjon eller til bussterminalen for egen maskin. Dette fordi det er ekstremt kostbart for operatørene å måtte ha veihjelp for å få tauet kjøretøyene.

Frebers Rescue Charger sørger for nødstrøm til elbusser og andre elektrifiserte kjøretøy, og vil bli å se på Eliaden 2024.

Etter endt serviceoppdrag kan enheten lades raskt opp igjen på under 1,5 time ved å koble systemet til en standard CCS2 DC hurtiglader eller via standard AC industristikk, og vil deretter være klar for nytt bruk.

– Vi har den første leveransen i februar, og har stor tro på at dette vil bli et etterspurt produkt.  

Det må også nevnes må også at Freber lenge har tilbudt mobile powerbank-hengere, som bidrar inn mot realiseringen av elektrifiseringen og lading av el-kjøretøy og el-maskiner på byggeplasser hvor infrastrukturen ennå ikke er på plass.  

– Denne løsningen betinger at sjåføren har sertifikat for å kjøre stor henger, det slipper man å tenke på med Rescue Charger, påpeker hun.

Alle typer lagringsløsninger

Freber produserer ikke batterimodulene selv, men er et kompetansehus innen energilagring som finner løsninger markedet har behov for og henter inn produktene fra et stort globalt nettverk av samarbeidspartnere og partnere. Selskapet har komplette modulære energilagringssystemer fra 15kWt og oppover, i enten innendørsrack, utendørsskap, mobile hengere eller containere.

– Vi har blant annet levert 20 fots containere med totalt 4.4 MWh batterikapasitet til Unibuss. De benyttes primært til å ta ned toppene når strømmen er dyr, men også i kombinasjon med lagring av overskuddsenergi fra solcellepaneler og lagring fra nettet når strømmen er rimelig. Fleksibiliteten energilagringssystemene tilbyr både med størrelse og verdiforslag er stor.

Christin Lian kan også fortelle at selskapet er med i flere spennende nettverk med mange land verden over som tester eksisterende og nye batteriteknologier, som kondensatorer og andre fremtidige nyvinninger. Dette er teknologi som tilbyr ikke-brennbare løsninger som opererer i mye større temperaturområder, med potensiale både mot industrien og privatmarkedet.  

Elektronikk og batterier

Også Freber sine tradisjonelle segmenter elektronikk og batterier vil ha sin naturlige plass på Eliaden.

– Innenfor elektronikk, er vi først og fremst en rådgiver. Men, vi har i tillegg knyttet til oss flere produsenter og leverandører, og i desember signerte vi et agentur for aktuatorer/lineære motorer som allerede har resultert i en rekke forespørsler. In-line aktuatorene leveres fra 10g’s microutførelse opp til 20 000N. Vi kan
levere komplette løsninger til de fleste applikasjoner som trenger en lineær bevegelse. Vi leverer mange kundespesifiserte løsninger også innen kabel-
konfeksjon, innkapslinger, motstandere og elektromekanikk. Våre ingeniører finner frem optimal løsning for det enkelte prosjekt.

Når det gjelder batterier kan Freber bistå med utvikling, sammenstilling og tilpasning av oppladbare og engangsbatteriløsninger i samarbeid med kunde.  

Freber tilbyr også tilpassede BMS løsninger med overvåkning av batteriets kapasitet, temperatur og helse.

– Vi finner løsninger hvor egenskapene til batteriene er forskjellig, det kan være behov for lite energi over lang tid, mye energi på kort tid eller brenselcelleløsning der det er behov for autonom drift over lengre tid. Vi leverer også batterier for bruk i marine og subsea-miljøer, som selvsagt krever helt spesielle egenskaper. Om det er behov for back-up løsninger for UPS’er, nødlys, off-grid systemer eller til bruk i kritisk medisinsk utstyr, så har vi både et bredt utvalg og et stort nettverk av samarbeidspartnere i inn- og utland.

– Freber har en ingeniøravdeling, egen lab og støpeverksted i tillegg til et stort nettverk og vi kan tilby prototyper samt serieproduksjon i stort volum.

Uansett applikasjon, sørger vårt team for å designe og leveranse av tilpassede batteriløsninger som møter det spesifikke behovet kunden måtte ha.  

Store forventninger til Eliaden

På spørsmålet om hva de håper å oppnå gjennom deltagelsen på Eliaden, svarer hun slik:

– Det er fortsatt mange som ikke kjenner til oss, derfor ønsker vi å gjøre Freber mer kjent blant besøkende og utstillere. Samtidig ønsker vi å gjøre nødstrøm-løsningen mer kjent, samt at vi ønsker å vokse innen elektronikk- og batterisegmentet.

– I tillegg håper vi å knytte til oss flere samarbeidspartnere ved å vise alt vi kan tilby, slik at vi kan ta opp kampen mot de store aktørene. Vi ønsker rett og slett å bli en foretrukket leverandør av tjenester og produkter innen energilagring, batterier og elektronikk!

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.