Kanskje er “Eva” det folk trenger for å få god datasikkerhet hjemme

Kanskje er “Eva” det folk trenger for å få god datasikkerhet hjemme

Fra Venstre: Lise Engmo Eggum leder for utviklingsavdelingen, Ove Brusegard Leder Cybersikkerhet (CISO) og Tone Thorstensen markedssjef. Foto: Datek.

Nordmenn blir mer og mer opptatt av datasikkerhet hjemme. Men, mange er usikre på hvordan de skal sikre seg når smarthusløsninger og IoT-produkter tar over fra eldre tradisjonelle løsninger.

Team Eliaden har besøkt Datek på Lillestrøm, en bedrift som med sine nesten 25 års erfaring ligger langt fremme i innovasjons-feltet
og leverer løsninger, tjenester og produkter til bedrifter, kommuner og hjem.  

I hyggelige lokaler rett ved Nova Spektrum på Lillestrøm der Eliaden går av stabelen til våren, møter vi tre engasjerte medarbeidere som gleder seg til messe i slutten av mai. Vi møter en markedssjef, lederen for utvikling og sjefen for cybersikkerhet.

Selskapet, som er Nordens ledende aktør for utvikling av løsninger innenfor Internet of Things (IoT), skal blant annet vise frem den spennende
løsningen med banebrytende cybersikkerhet og ende til ende kryptering for IoT løsninger i private hjem.
Alle tre vil snakke om den sikre “smarthus”-huben med navn Eva Hub.

Egen Eva app hvor alt styres fra

Hva skal dere vise på Eliaden?

– Vi skal blant annet vise frem vår komplette smarthusløsning som vi har tatt frem i merkevaren Eva Smarthus. Noe av det vi også ønsker å få frem på Eliaden er vår erfaring og kompetanse innen Zigbee (IEEE 802.15.4 standard for Wireless Personal Area Networks) som er teknologien vi har tatt i bruk i vår smarthusløsning, forteller en engasjert markedssjef Tone Thorstensen

Lederen for utviklingsavdelingen i Datek Smart Home, Lise Engmo Eggum, forteller hvordan Datek ønsker å fronte nettopp EVA-produktene.

– Vi ønsker ikke å fokusere på Eva som et smarthus-system. Vi vil ha fokus på tjenestene vi skal levere som systemet og løsningen muliggjør. Vi skal snakke om både strøminnsikt og trygghet, som er de tjenesteområdene vi satser på akkurat nå. Vi skal formidle hvordan Eva skal møte på brukernes behov innenfor de områdene, og hvilken verdi løsningen gir, forteller hun.

Nummer 1: “Strøminnsikt” har vi arbeidet mye med i det siste og det har jo vært mye fokus på dette i samfunnet i vinter også. Vi har utviklet vår egen Eva måleravleser som man plugger inn i han-porten på ams-måleren. Vi har jobbet en del med appen og utviklet tjenester som gjør at sluttbrukeren får innsikt i strømforbruket sitt. Det er sånn at jo flere enheter man har fra oss, jo bedre innsikt får man. Man kan for eksempel bruke smartpluggene våre for å se hva den enkelte enhet i hjemmet bruker av energi. På den måten får man ikke bare totalforbruket, men også innsikt i hva som bruker mest og minst strøm, forteller hun.

Nummer 2: Vi fokuserer vi på “trygghet” fordi markedet ønsker noe som handler om trygghet i hjemmet. Det er ikke en fullskala alarmfunksjon, men det er viktig å vite at ting er på stell. Vi har derfor vannsensor, bevegelsessensor, dør/vindus-sensor. Tanken er å lage et konsept og en tjeneste som gir deg trygghet ved at du enkelt kan se hvordan tilstanden er hjemme eller på hytta, og vet at du får varsler om noe skulle være unormalt. En løsning som skal være litt enklere å komme i gang med enn det som er på markedet i dag, forteller hun.

Enkel å montere selv

Hvordan foregår monteringen av disse produktene?

– Tanken er at løsningene i Eva skal være så enkle at vanlige brukere kan gjøre det selv. Vi tester også ut et samarbeid med installatører. Vi selger pakker sammen med partnere hvor de kan installere hele konseptet. Man kan også kjøpe det selv i vår nettbutikk, og sette det opp selv.
Det er mye batteridrevne enheter, og smartpluggene kan man bare sette i veggen, så det er jo designet for at alle skal kunne sette det opp, forteller hun.

Hva skiller Eva-produktene fra andre produkter som finnes fra før?

– Vi mener vi skiller oss ut teknisk sett. Vi utvikler hele løsningen selv; fra huben (Eva-boksen) via backend skyløsning til appen, så når vi skal løse noe, kan vi legge funksjonaliteten der det er mest hensiktsmessig.
En del av funksjonene fungerer jo lokalt i huben uten at man må via skyløsningen, som varmestyring og automatiseringer basert på tid og bevegelse. Med eierskap til hele løsningen er vi unike. Vi er også unike på tjeneste-aspektet fordi vi ønsker å møte brukerne på det behovet de har, uten at de må kunne alt det tekniske selv. Det er også en basis smarthusløsning i bunn hos Eva med lysstyring, stemninger osv.

– Kjøper du en trygghetspakke eller en strøminnsikt-pakke, kan du også koble inn f.eks IKEA-lysene dine, og en god del andre Zigbee-sertifiserte
produkter og bruke Eva som en vanlig smarthusløsning.
Men, det er ikke funksjonene som alle smarthus-systemer har vi tenker at vi selger inn på til markedet. Det er mer en bonus at man også har de
vanlige mulighetene med lys og varme osv., forteller hun.

Cybersikkerhet for alle

Ove Brusegard som leder avdelingen for cybersikkerhet (CISO konsern) hos Datek Next, forteller litt om hvorfor dette er et produkt man trygt kan ta inn i huset.

– Eva Hub er sertifisert etter ETSI EN-standaren (303 645-standarden (“Cyber Security for Consumer Internet of Things”). Dette mener vi gir en trygghet til forbrukerne. Den enheten du tar inn i hjemmet ditt som kommuniserer via internett, skal være trygg slik at man ikke tar inn en angrepsvektor inn i nettverket ditt. En angrepsvektorer på en måte en inngang for kriminelle, forteller han.

Hvordan fungerer dette med cybersecurity i Eva-produktene sånn rent teknisk?

– Vi har nettopp lansert et samarbeid med NEMKO. Med dette samarbeidet ønsker vi å øke fokuset på cybersecurity på IoT-enheter. Vi har sett at det er mye rart der ute, så vi ønsker å ta den kunnskapen vi har med prosessen rundt sertifiseringen av Eva Hub. Tilby det ut til andre produsenter av IoT-løsninger, og hjelpe dem med å tilfredsstille rammeverket som heter ETSI. De kan selv deklarere, og si at “vi kan tilfredsstille de grunnleggende kravene som er for sikkerhet innenfor IoT” – eller at de kan gå til vår samarbeidspartner NEMKO for å få en tredjepart som autoriserer og er godkjent til å akkreditere produkter.

Klare for nye EU-krav

– Det handler om å følge grunnleggende standarder som har vært litt uregulerte innenfor IoT-verden. Nå har det kommet flere og flere myndighetskrav blant annet EUs cybersecurity-akt som vi synes ligner litt på prosessen med GDPR.
Vi blir nødt til å tilfredsstille en del krav for å ha markedstilgang etter hvert, sier Ove Brusegard.

Han sier Eva-huben oppfyller disse kravene:

– Sist vi sjekket var vår Eva Hub det eneste produktet i Norge som hadde denne sikkerhets sertifiseringen. Vi får håpe det er flere nå, legger han til med et smil.
– På Eliaden skal vi holde et foredrag sammen med Nemko om sikkerheten på oppkoblede produkter, og om hvorfor det er viktig å øke bevisstheten i markedet rundt dette tema. Forbrukere må være trygge på at de produktene de kjøper er trygge og testet, og tilfredsstiller de standardene vi mener kommer om ikke så altfor lenge, sier han.

Markedsledende innen styring av gatelys og annen utendørs belysning

Hvor blir Datek å finne på Eliaden?

– Vi skal stå i D-hallen på Eliaden, ikke langt fra hovedinngangen til hallen og synes selv vi har fått en bra plassering. Vi gleder oss til å planlegge
videre og rigge stand i slutten av mai, forklarer en engasjert markedssjef.

Ser dere frem til Eliaden?

– Ja, vi gleder oss veldig! Vi ser frem til å møte folk, og ikke minst vise frem alt det spennende vi holder på med. Det er lenge siden sist vi kunne gjøre det. Jeg tror hele bransjen gleder seg.

Hva blir å finne på Dateks stand?

– Vi skal vise frem vår satsing innen smarthus som er tatt frem av Datek Smart Home, og systemet vi utvikler for styring av utendørs belysning fra Datek Light Control. Vi driver også med utendørs belysning og styringssystemer knyttet til dette. Vi styrer veldig mye belysning i hele Norge – på alt fra idrettsbaner til offentlige veier. Vi har ganske mange store prosjekter innenfor dette segmentet, blant annet i Bærum. Så det blir noe helt annet, men en viktig del av hva vi jobber med. Vi sees på Eliaden, avslutter hun.

Delta på Datek seminar 2. juni på Åpen Scene på Eliaden – «Cybersikkerhet blir en del av CE-merkingen»

Foto: Datek. Bilde av Eva Hub (Den sikre smarthus huben ). 

Les også mer om:

Nemko og Datek Next går sammen om å øke cybersikkerheten

Sikkerhetssertifisering av IoT-produkter

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.