Kom og hils på Anya!

Kom og hils på Anya!

«Matfar» Erik Vedeler har tatt med seg robotvennen Anya fra Bergen til Eliaden, og han kan fortelle at mange tar turen innom standen for å hilse på. Foto: Totalmedia

– Den er både tam, lydig og veldig nyttig, forsikrer Erik Vedeler, og sikter til sitt «kjæledyr» Anya. Nærmere bestemt en firebeint robot som kan løse både repetitive oppgaver og redusere operatører for eksplosjonsfarlige områder.

Vedeler er produktansvarlig for telekom og Digital Worker hos Adeptor, en distributør som har spesialisert seg innen elektronikk og elektrisk utstyr for krevende markeder.  Selskapet er den eneste norske distributør som tilbyr salg og produktstøtte av robotplattformen. På deres egen robotlab i Bergen kan de demonstrere hvordan roboten fungerer, forklare hva som inngår i løsningen, og hjelpe kunder med å finne gode bruksområder for sin industri.

Roboten, som til daglig lyder navnet «ANYmal D» er fullt autonom og designet av ANYbotics for inspeksjonsarbeid i industrielle anlegg. Den er utstyrt med et utvalg sensorer, inkludert visuelt og termisk kamera, ultralydmikrofon, kraftig LED-lys og Lidar. 

– Den kan også utstyres med integrerte gass-sensorer som muliggjør kontinuerlig deteksjon av brennbare og giftige gasser. I sum kan den påta seg en rekke rutineinspeksjoner, samt oppdrag for å avdekke risiko.

Basert på kunstig intelligens

ANYmal Ds bevegelsesalgoritme er basert på kunstig intelligens og kan navigere i komplekse, fleretasjes anlegg som er laget for mennesker. Roboten håndterer åpne risttrapper, kan krype under lave hindringer og fungerer på vått og ujevnt terreng. Den har en normal ganghastighet på 1,3 m/s og en gangrekkevidde på ca 2 km (90-120 minutter) per lading.

ANYmal D har også innebygd WiFi og 4G/LTE og fungerer med og uten tilkobling. Med andre ord er det ikke nødvendig med kontinuerlig WiFi/mobildekning i anlegget for at roboten skal kunne utføre oppdrag, beskriver selskapet.

– Naturlige kundegrupper finner vi blant annet innen olje- og gassindustrien, kjemi- og prosessindustrien, kraftproduksjon og samferdsel. Sistnevnte eksempelvis til tunnelinspeksjoner.

I anledning Eliaden, har altså «Anya» tatt turen over fjellene, og Vedeler kan fortelle at det er svært mange besøkende som kommer innom standen.

– Ja, den vekker stor oppmerksomhet, spesielt når den gjør noen av kunstene sine!

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.