Siemens satser på Eliaden i 2022

Siemens satser på Eliaden i 2022

Produktsjef Geir Bråthen viser frem en rad med den nye 1-moduls jordfeilautomat med lysbuevern.

Siemens har ikke deltatt på Fagmessen Eliaden (31.mai – 2. juni 2022) på mange år. I 2022 gjør de comeback og satser mye på å vise frem nye produkter. De varsler samtidig stor satsing på installasjonsmarkedet i Norge.

Vi har snakket med Jostein Igdun, sjef for elektriske produkter hos Siemens, som forteller hva de skal gjøre på Eliaden, og hvorfor de er opptatt av å møte installatører.

Hvorfor er det viktig for Siemens å møte installatørene på Eliaden?

– Det er viktig å vise at Siemens er tilbake igjen. Siemens var markedsleder for rundt 30 år siden, men har mer eller mindre vært borte de siste 10-20 årene. Det vi nå ønsker er å vise at vi satser stort innenfor dette området. Derfor er Eliaden perfekt for oss. Vi har hatt et stort fokus på industrien de siste årene, men nå ønsker vi altså å komme tilbake igjen på installatør-markedet i Norge. Globalt er vi en av de største.

Hvilke produkter ønsker dere å vise på Eliaden?

– Vi kan jo si at vi ønsker å vise frem vår brede portefølje, som består av både nye og gamle produkter. Vi har gjort en del innovasjon innenfor
luftbrytere, effektbrytere og sikringsmateriell.

Kan du si noe om hva som er nytt og innovativt fra dere i Siemens?

– Vi ønsker å ha spesielt søkelys på lysbuevern, og våre nye produkter på det området. Dette er relativt nytt på det norske markedet. Lysbuevern er en ekstra sikkerhet mot brann i elektriske installasjoner. Dette produktet er primært rettet mot bolig- og hytte-segmentet i Norge.
Vårt produkt kan detektere brannfarlige lysbuer, og er en ekstra sikkerhet som en jordfeilautomater ikke klarer å oppdage. Mange av bransjens
kunder tror at et sikringsskap med jordfeilautomater er helt sikkert, men det er det altså ikke. Lysbuevern er et utvidet sikringstiltak som vil detektere og beskytte enda bedre.

– Hvis det skjer en skade på en kabel kan den ligge og ulme og det blir ikke oppdaget av en vanlig jordfeilautomat, som de fleste har i dag. Lysbuevern er egentlig et filter som overvåker lysbuer. Den skiller mellom lysbuer som man ønsker, som i driller eller støvsugere som også skaper dette i strømsystemet, og farlige/uønskede lysbuer. Teknologien til Siemens klarer å skille mellom det som er ufarlige/ønskede lysbuer, men vil skru av strømmen hvis det er lysbuer som ikke kan identifiseres med kjente lysbuer og derfor betyr at det er en feil eller skade et sted. Problemet er at dette ikke er et produkt som er påbudt i dagens regelverk. Det er en anbefaling i dagens forskrifter å bruke lysbuevern på utvalgte kurser, og vi venter at det vil komme et krav innen få år. Få har lykkes med å selge disse produktene fordi det selvfølgelig har en høyere kostnad enn det som påbudt i dag.

Siemens-sjefen kommer med en klar pekefinger til bransjen

– En liten pekefinger til installasjonsmarkedet: Jeg synes dette med ekstra sikkerhet er veldig viktig, men mange installatører er bekymret over
«herr og fru Hansens lommebok». Vi synes kanskje det er for mye fokus på at alt skal være så «billig» for sluttkunden, som ikke får tilbud om den oppgraderte løsningen med lysbuevern i sikringsskapet. Vi har alle i bransjen enten det er leverandører, installatører eller utbyggere et felles ansvar for at dette blir produkter kunden har mulighet til å velge, rett og slett fordi det har med sikkerheten å gjøre.

Hva kan man vente seg på Siemens sin stand, og hvor kan man finne dere på Eliaden?

– Vi har valgt å gå for en utendørs løsning på Fagmessen Eliaden. Vi har en stor stand rett ved inngangen med en stor demotruck eller to. Vi håper på sol og fint vær slik at det blir sosialt, med forfriskninger og hygge på vår stand. Av produkter kommer vi til å vise frem porteføljen vår innenfor lavspent-produkter, men målrettet mot installatører, utbyggere og tavlebyggere.

– Vi kommer til å vise frem vår nyhet, jordfeilautomat og lysbuevern i kun en moduls bredde. Det er markedets mest kompakte løsning, og vi tenker den vil bli veldig populær da denne vil gjøre det utrolig enkelt å kombinere kurser med og uten lysbuevern på samme skinne.

Slik dere ser det, hva er det viktigste installatørbransjen skal igjennom i året som kommer?

– Digitalisering og smarte bygg er noe som det har vært snakket mye om de siste årene, som vi ser begynner å ta fart nå. Da kreves det at kundene får de beste og mest fremtidsrettede løsningene, noe vi som bransjefolk må gi dem.

Hva er budskapet til deres eksisterende kunder?

– Ved å øke fokuset vårt på installasjonsmarkedet vil tilgjengelighet til produktene våre bli enda bedre via grossister. Og, at vi vil utvikle nye og innovative produkter innenfor dette segmentet i tiden som kommer.

Hvordan vil dere arbeide for å gjøre dere enda mer attraktive mot nye kunder?

– Vi har investert i en del nye ressurser for å møte nye kunder, og hjelpe nye kunder til å få innføring i hvordan man finner frem i «Siemens Verden». Promotere produktene bedre, og bistå med konvertering over til våre produkter fra andre løsninger.

– Vi ønsker nye kunder velkommen i Siemens verden. Vi er en av de største leverandørene i markedet, og vi er kjent for god kvalitet. Vi har

konkurransedyktige priser, og ønsker oss å få nye relasjoner og samarbeidspartnere. Så her er det gode muligheter for bransjefolk!

Glade for å ha Siemens med på laget

– I motsetning til de fleste messer drives Eliaden av en stiftelse hvor det ikke tas utbytte. Overskuddet brukes til å fremme rekruttering og næringspolitikk. Derfor er standleien på Eliaden nesten 50% lavere enn sammenlignbare messer i Norge og Sverige. Vi har også en pakkepris for de minste
aktørene som inkluderer alt og er svært prisgunstig, forteller utstilleransvarlig Hjelmås.

Vi er veldig glade for å få Siemens med på laget. Siemens er en av de store operatørene i vår bransje, og trekker mange deltagere. Der et stort pluss for oss at de største aktørene vil delta.

Hva er det som gjør Siemens til en spennende aktør på Eliaden?

– Vi oppfatter at Siemens er veldig langt fremme i utviklingen av fremtidens løsninger på en veldig god måte. Installatører og andre med teknisk innsikt vil sette stor pris på å møte dem på Eliaden. Vi vet også at Siemens vil gjøre en stor jobb for å tilfredsstille alle som kommer på Eliaden.

Hva er arrangørenes budskap til andre aktører, som enda ikke har meldt seg på som utstiller?

– Markedet er sulteforet på å møtes under samme tak og en stor messe er noe som alle roper etter. Digitale salgsmøter er bra, men det er viktig å kunne møtes fysisk og å kunne ta og kjenne på produkter og teste verktøy. Også det sosiale perspektivet er viktig, der man går ut og treffer gamle og nye bekjente på kvelden. Så de som ikke blir med neste år vil stå veldig på sidelinjen. Vi er kanskje det største arrangementet i Skandinavia, så vil du vise at din bedrift vil være en del av markedet i Norge, er det ikke noe bedre sted enn å gjøre det på Eliaden.

– Eliaden er jo tre ting: Besøkende møter utstillere på stand som på et kjøpesenter, det sosiale gir en mulighet til å spise middager eller ta noe å drikke med bransjekollegaer. Eliaden er også et sted for delta på flere kurs og konferanser i løpet av bare tre dager. Bruker man tiden godt på Eliaden vil man få faglig påfyll på en effektiv måte uten å måtte fly land og strand rundt på ulike arrangementer gjennom året.
Her får man alt man trenger, avslutter Svein Hjelmås.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.