Verdenspremiere på Eliadens minste messestand!

Verdenspremiere på Eliadens minste messestand!

Møt ekteparet som satset jobbene for å utvikle interiørelektronikk

På en beskjeden stand på 2×3 meter innerst i et hjørne i C-hallen, skjer det store ting under Eliaden. Etter ti år med utviklingsarbeid og med utrettelig pågangsmot, lanserer nemlig ekteparet Mette Kjær Enger Løge og Lars Løge sin første kolleksjon av brytere, dimmere og stikkontakter i tremateriale.

Testet, godkjente og klare for det norske markedet!

– Ja, vi har vel Eliadens minste stand, og man må zoome godt inn på arenakartet for å finne oss, sier de med et stort smil.

– Men vi håper og tror mange vil stikke innom for å ta del i begivenheten. For dette har vi gledet oss til lenge!

Interiørelektronikk

Med merkevaren «Kjaer + Loege» ønsker Mette og Lars å redefinere rollen til den synlige elektronikken ved å utvikle interiørvennlige produkter i naturlige og

levende materialer, som eik og betong. Målet er å sørge for et helhetlig uttrykk i interiøret til boliger, kontorer, hytta, næringslokaler, hoteller og offentlige rom, ved å tilby add-on produkter til markedet.

– Elektronikken er fast inventar i omgivelsene våre, og vi ser, berører og bruker dem hver dag. Vi ønsker at lysbrytere, dimmere og stikkontakter skal bidra til å skape personlighet og identitet i rom. I tillegg må vi ikke glemme at barn flest ikke bruker mobiltelefon til å styre lyset, derfor ønsker vi at produktene naturlig skal ha sin plass i rommet og være gode å ta på.

Kjaer + Loege skaper interiørvennlige brytere, dimmere og stikkontakter i naturlige og levende materialer som eik og betong. – Vår tilnærming er å integrere elektronikken i rommet, ved å tilføre et design- og materialspråk som tidligere har vært forbeholdt møbler og interiør, sier gründerne.

Alle produktene, med unntak av dimmerne, kan koples til smarthjem med åpen protokoll. I tillegg utikler de markedets første doble, hurtigladende USB C-uttak.

Drivkraften er designet, men alltid med utgangspunkt i kvalitetssikret teknologi.

– Alle produktene for lysstyring er testet og godkjente i Norge, og innehar nødvendig dokumentasjon. De andre er på god vei. 95 prosent av arbeidet har handlet om å tilfredsstille TEK-en, samt elektrikernes høye krav til blant annet sikkerhet, montering og funksjonalitet. Den teknisk soliditet er helt avgjørende for oss, understreker Lars.

Kolleksjonen, som har fått navnet «Kloss» og er inspirert av lekeklossenes enkle geometriske former, er designet av Antonio Cascos Chamizo. De elektriske komponentene med møbelkvalitet ble vist fram for første gang under Designers Saturday og Oslo Design Fair i fjor høst, og fikk svært gode tilbakemeldinger fra miljøet.

– Også elektrikerne som har testet produktene er tydelige på at dette vil fylle et hull i markedet og bli et etterspurt produkt. Det har selvsagt gitt oss økt tro på at vi vil lykkes.

Ballettpedagog og filmprodusent

Det var tidlig i forholdet mellom daværende ballettpedagog og -instruktør Mette Kjær Enger og filmprodusent Lars Løge ideen ble skapt for ti år siden. Da hun besøkte hans nyoppussede leilighet i Bergen, oppdaget hun at han hadde forsøkt å skjule ledningen til taklampen i stuen ved å legge den i en skinne.

– Løsningen passet ikke inn i rommet, og praten utviklet seg raskt til å omhandle også andre elektriske, synlige produkter vi omgås og bruker hver dag, men som ikke er viet estetisk omtanke, forteller hun.

– Vi var begge enige i at de fortjener å bli en naturlig del av interiøret, og at man ikke er nødt til å ta til takke med et fremmedelement i plast skrudd fast på tapetet eller panelet. Når man skal designe et bad, kjøkken, stue eller et hotellrom, burde det være mulig å inkludere også den synlige elektronikken.

Det ble den spede starten på designbyrået Kjaer + Loege. I 2022 etablerte de selskapet for å utvikle designelektronikk, etter flere år med markedsanalyser og produktutvikling. For halvannet år siden, tok hun permisjon fra jobben, mens han sluttet i sin jobb for å utvikle og lede selskapet.

– Vi hadde begge erfaring som gründere i to helt ulike bransjer, men med kreativitet, originalitet og aktualitet som fellesnevnere, forteller Lars.

– Likevel var vi på langt nær klar over hva vi gikk til da vi startet denne reisen. Det har vært enormt mye arbeid underveis, og vi har vært helt avhengig av å ha dyktige fagfolk med oss hele veien. I sum har vi vært rundt 40 personer som har vært involvert i mer og mindre grad i løpet av disse drøye 10 årene.

Av alle gode hjelpere, trekker de spesielt fram Cato Waldal Sveen i Sveen Yello Industries og Rolf Egil Syrtvedt i Toolsinvent, som har vært til uvurderlig hjelp i utviklingsfasen.

Kjaer + Loege vil redefinere rollen til elektronikken som omgir oss ved å introdusere sin nye kategori interiørelektronikk – der design møter kvalitetssikret smart-, og non-smart teknologi.

Gleder seg til å møte elektrikerne

Eliaden vil være verdenspremiere for kolleksjonen, i første omgang en serie i eik, varm eik og hvit betong i både smarte og ikke-smarte varianter. I sum, rundt 45 enkeltprodukter. Lysstyringsproduktene, altså dimmere og lysbrytere, er bestillingsklare, mens stikk og USB C+C rulles ut i løpet av sommeren og tidlig høst. Ekteparet og gründerne gleder seg stort til å møte elektrikerne og sluttkundene.

– Vi vet det vil komme mange tekniske spørsmål, derfor har vi med oss Cato Waldal Sveen som kan gå i detalj på den delen. I tillegg kan alle som kommer innom både få se og oppleve produktene. Målet er selvsagt å skape en så stor interesse at det vil resultere i konkrete bestillinger og avtaler i ettertid.
Vi er interesserte i å snakke med alle!

Kjaer + Loege har lettet på sløret for noen få utvalgte aktører. Minel, det svært respekterte elektriker-konsernet, har nettopp signert en samarbeidsavtale med Kjaer + Loege.

– Å ha et så solid og respektert konsern i ryggen når vi nå går ut i verden med vår ganske så uortodokse tilnærming til denne type produkter, er utrolig gøy. Minel viser at de ikke er redde for nye tanker om hva sluttkundene ønsker og hva Minel står for i en bransje med sterk konkurranse og rask utvikling. Det blir utrolig spennende! Minel er en skikkelig «first mover».

– Hva med grossistene?

– Vi har allerede hatt flere gode samtaler med grossister, men de krever et så stort volum vi foreløpig ikke kan dekke. Vi skal heller ikke konkurrere med de store på volum.

– Når det er sagt, er vi leveringsklare med et stort antall produkter i løpet av året, og vil hele tiden investere i nye opplag i forhold til salget. Så det er nok foreløpig litt først-til-mølla-prinsippet for de som ser markeds- og fortjenestepotensialet i vår satsing.

Internasjonale ambisjoner

Selv om de har klokkertro på produktene, legger de ikke skjul på at de er spente på møtet med bransjen og hvordan salget vil utvikle seg.

Således vil høsten 2024 være definerende for veien videre.

– Det er selvsagt tøft å komme inn på et etablert marked med et nytt produkt, og vi er innstilte på at det vil ta litt tid. Vi er også bevisste på at vi må internasjonalisere produktene forholdsvis raskt, trolig allerede neste år.

– Nå handler det om å ta det første, litt famlende steget ut i lyset gjennom vår deltagelse på Eliaden, for å plassere oss i markedet. Så håper vi at det vil bli et springbrett mot produksjon i stor skala. Vi har mange nye, spennende ideer og produkter på blokka vi brenner etter å få realisert!

Mer informasjon om selskapet, finner du på hjemmesiden kjaerloege.no

×

Motta vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta spennende nyheter.